KHASIAT PISANG..
9:42 PM | Author: HamizaKhasiat Buah Pisang

Perhatian:

Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit.

Tidak ha
iranlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.Tekanan:

Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:

Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.

Anemia:

Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:

Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi –
garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:

Kajian dibuat ter
hadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:

Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai di
et seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:

Pisang memp
unyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.
.

Demam Pagi:

Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:

Sebelum m
enggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:


Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.Obesiti dan Tekanan Kerja:

Kajian di Institut Psikolo
gi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:

Pisang am
at baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:

Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menu
runkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):

Penyakit ini merupakan simptom yan
g terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaik pulih mud kita.Ketagihan Rokok & Tembakau:

Pisang dapat me
mbantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:

Potassium m
erupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:

Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!Lain-lain Penyakit Kulit:

Pengamal perubata
n semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang
merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebu
t, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisan
g adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika!

Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian d
alam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!cubalah..!!


WALLAHUALAM..
|
This entry was posted on 9:42 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

16 comments:

On January 9, 2010 at 6:33 PM , Munir Ardi said...

ternyata pisang amat berguna yah

 
On January 9, 2010 at 8:06 PM , Hamiza said...

salam munir..ya ealah..pisang byk manafaat..makasih udh dtg dn ngasi komentar

 
On January 10, 2010 at 2:25 PM , tips blog keren said...

nice tips thanks .....

 
On January 10, 2010 at 3:59 PM , Hamiza said...

makasih ya..

 
On January 10, 2010 at 5:08 PM , BLOG SulthanYusuf ™ said...

Wah,jujur saya baru tau khasiatnya buah pisang sangat baik buat kesehatan....terima kasih infonya kawan....

 
On January 10, 2010 at 5:14 PM , Hamiza said...

salam sulthan yusuf..
sama2 kongsi info..thanks sudi dtg dn bagi komen..

 
On January 10, 2010 at 11:41 PM , MEDICA said...

ternyata pisang juga banyak gunanya..aq juga pernah nulis artikel tentang ini.......

 
On January 11, 2010 at 12:49 AM , Hamiza said...

owh..makasih ya medica..udah mau dtg dn ngasi komentar..

 
On January 11, 2010 at 2:44 AM , ZihNuN FaTiN said...

saya suka pisang..=)

 
On January 11, 2010 at 3:07 AM , Hamiza said...

salam..hye fatin..thanks sudi sggh..dn komen..suka pisang..???bagus la tu..mesti sentiasa sht jer kan..hehe

 
On January 11, 2010 at 3:13 AM , RumaH Curhat said...

wah,..buah pisang memang byk manfaat yah, pisang juga bisa buat obat insomnia lho, baca jg yang ini mengatasi insomnia dengan makanan

 
On January 11, 2010 at 4:08 AM , Hamiza said...

Ea pak..makasih ya info pisangnya..bagus deh

 
On January 15, 2010 at 8:47 AM , Anonymous said...

dari pengalaman peribadi, saya berbasikal selama lebih 2 jam dgn 2 biji pisang...

org lain sibuk makan 'powerbar' yang way more expensive than pisang nak dapatkan effect yg sama...

fikir2kanlah...

nocfeds

 
On January 16, 2010 at 5:53 AM , Hamiza said...

Thanks en fauzi..pengalaman yg baik utk dikongsi..

 
On January 18, 2010 at 1:01 AM , Anonymous said...

Minta izin mengcopy...agar halal dan berkah he he he...

 
On January 18, 2010 at 2:28 AM , Hamiza said...

Silakan..sy ikhlas