GEMPAR LAGI ISU HARAM..
11:30 PM | Author: Hamiza

Assalamualaikum wrbth....

Salam pada anda semua sahabat2 yang sangat saya sayangi lagi kasihi..artikel kali ni mungkin shbt2 semua dh ada yang tahu..tapi saya tetap juga ingin mengongsiknnya dgn shbt2 yg belum tau..mari lah kita sama2 lihat dn jika anda terjumpa mana2 produk yg tertera disini harap pulaukan barangan ini..

Tapi jika anda tidak mengambil berat soal halal ,haram dn kebersihan..sila abaikan artikel ini..

PERHATIAN KEPADA SEMUA PENGGUNA-PENGGUNA ISLAM DI MALAYSIA !! TERHADAP JENAMA-JENAMA KELUARAN KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD. (TASEK GELUGOR, SEBERANG PRAI)!!


PULAU PINANG – Sebuah kilang memproses bihun dan laksa iaitu KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD. (Co. No. 365216-T) yang terletak di :-

Lot 1123,
Tingkat Selamat 6
Kampung Selamat, Tasek Gelugor
Seberang Prai
13300. P.Pinang.


Kilang yang berkeluasan 4 hingga 5 ekar bertindak menipu dan mengaburi pengguna serta orang ramai dengan meletakkan tanda halal sendiri dalam tulisan jawi/rumi. Malahan kilang yang mengeluarkan jenama CAP CILI, CAP KETUPAT, CAP LANGSAT dan CAP CABAI BURUNG ini TIDAK PERNAH mendapat kelulusan logo/cop halal dari JAKIM. Malah permohonan mereka untuk sijil pengiktirafan pernah di tolak pihak Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

PRODUK-PRODUK KILANG

CAP BUNGA KANGKUNGCAP CIK YATICAP PHOENIX


BIHUN


3.5 kg bihun CAP KETUPAT


3kg bihun CAP CABAI BURUNG

Bihun atau laksa CAP CILI, CAP LANGSAT dan CAP CABAI BURUNGCop halal yang tidak pernah mendapat kelulusan

Apabila logo atau cop halal kelihatan di bungkusan produk makanan, ia menunjukkan suatu perihal dagangan yang dipakai bagi makanan itu iaitu ‘Halal’, ‘Ditanggung Halal’ atau ‘Makanan Islam’ atau difahami bahawa orang-orang Islam dibenarkan oleh agama mereka memakan makanan tersebut. Logo halal yang sah dari JAKIM mempunyai

a) bintang berbucu lapan di tengah-tengah bulatan;

b) perkataan Arab – “حلآل” di tengah bintang;

c) diikuti tulisan rumi “HALAL”;

d) bulatan logo tertulis perkataan “Malaysia” dalam tulisan Rumi dan ماليزيا dalam perkataan Arab;

e) dua bintang kecil berbucu lima diletakkan bagi memisahkan tulisan rumi dan perkataan Arab tersebut.

Manakala logo halal JAIN/MAIN:

a) di bawah tulisan rumi “HALAL” terdapat kod pendaftaran logo halal bagi negeri:

i. huruf “H” yang bermaksud Halal

ii. nombor kod negeri mengikut Jabatan Pendaftaran Negara

iii.contoh : H-10

‘H’ bermaksud Halal

‘10’ melambangkan kod pendaftaran negeri SelangorCop logo halal yang benar

Oleh itu, bagaimana persoalan ini terjadi?

Lebih memeranjatkan lagi, terdapat pusat ternakan babi yang keluasannya lebih kurang 2 ekar yang mampu menternak beratus ekor babi dalam satu masa bersebelahan kilang bihun tersebut dan hanya dipisahkan dengan pagar. Betapa dekat dan hampirnya kilang memproses bihun ini dengan pusat ternakan babi sehingga berkongsi pagar.

Pastinya keadaan kawasan tersebut tidak dapat digambarkan dan tidak INDAH seperti nama kilang tersebut lebih tepat lagi INDAH KHABAR DARI RUPA. Dan ini lari dari cop halal yang digunakan kerana premis makanan bersebelahan kawasan najis. Diketahui, pemilik Kilang Bihun Beras Indah dan pusat ternakan babi mempunyai hubungan persaudaraan dan tidak perlu terkejut segalanya mereka berkongsi bersama seperti pagar, longkang , saluran air bumbung dan juga sistem kumbahan.

Keadaan di dalam pusat ternakan babi yang bersebelahan kilang BIHUN BERAS INDAH Sdn Bhd, Tasek Gelugor, Seberang Prai Utara.


Gambar pandangan dari ladang kelapa sawit. Anak panah kiri menunjukkan kilang BIHUN BERAS INDAH dan anak panah kanan menunjukkan pusat ternakan BABI dan mereka juga berkongsi saluran air dari bumbung.

Difahamkan pihak kilang tersebut mendapat bekalan air untuk memproses bihun dan laksa dengan cara menyedut air dari bawah tanah bagi menjimatkan kos. Pernahkah anda terfikir kesucian air yang digunakan? . Bagaimana pula dengan keadaan bihun yang diproses dengan meggunakan air yang pastinya sedikit sebanyak mengandungi air najis.

Ini seumpama kita memakan najis babi dan sekali lagi bertentangan dengan cop halal yang digunakan kerana memproses menggunakan alat yang tidak bebas dari najis. Kita sebagai pengguna beranggapan bahawa dengan memakan bihun cap cili atau apa- apa sahaja cap, kita tidak perlu ragu-ragu seperti kita memakan daging yang berkemungkinan merupakan daging babi. Malangnya tanpa kita sedari kita telah menikmati dengan enaknya bihun perisa babi. Apakah perasaan pengguna yang telah menikmati bihun tersebut. Betapa jijik dan kotornya perasaan para pengguna. Selain itu, pusat ternakan babi yang terletak bersebelahan kilang ini hanya dipisahkan dengan pagar dan mereka turut disyaki berkongsi sistem kumbahan yang sama.Sistem kumbahan yang terletak berdekatanSaluran paip yang menuju ke sistem kumbahanSaluran paip air yang menyedut air dari sumber bawah tanahPaip air di dalam gambar sebenarnya telah di kunci ketat dan saluran air yang tersembunyi merupakan sambungan untuk sumber air bawah tanah

Bagaimana pula dengan suara hati penduduk tentang pencemaran bau yang langsung tidak menyenangkan? Sejauh lebih 2 km bau busuk dari pusat ternakan babi tersebut boleh dihidu. Bayangkan penerimaan dan penderitaan yang ditanggung penduduk setempat selama ini. Kita tidak perlu terkejut sekiranya kesihatan penduduk terjejas akibat pencemaran bau dari kandang penternakan babi.

Selain daripada itu juga, kerana ingin mengaut keuntungan, terdapat segelintir peniaga tempatan sering menyalah gunakan atau mengambil kesempatan dengan membeli produk dari kilang tersebut. Lebih memeranjatkan lagi terdapat pembeli atau pemborong yang beragama Islam seringkali dilihat datang ke kilang tersebut membeli hasil keluaran mereka. Adakah pembeli ini hanya memandang ringan keadaan sekeliling atau tidak pernah tahu kewujudan pusat ternakan babi yang terletak bersebelahan kilang tersebut atau mereka ini tidak pernah sensitif dengan HALAL & HARAM? Sanggup sungguh mereka mengkhianati saudara sesama Islam mereka atau dengan kata lain betapa tidak berilmu dan jahilnya rakyat Malaysia yang beragama Islam tersebut!!Kelihatan pemborong yang beragama Islam turut membeli produk keluaran Kilang Bihun Beras Indah tersebut

Lagi penipuan yang Kilang Bihun Beras Indah lakukan dengan meletakkan alamat pendaftaran syarikat iaitu:-

1-G-2,
Sri Pelangi, Jalan Bukom,
10150 Penang
.

Bungkusan bihun yang berbeza dengan alamat sebenar untuk tujuan mengelirukan pihak pengguna. Sepatutnya pemilik yang ingin mendaftarkan kilang mereka perlu meletakkan alamat kilang mereka seperti kilang BIHUN BERAS INDAH meletakkan alamat mereka di Jalan Tingkat 6, Kampung Selamat. Mengapa mereka ingin mengelak dengan meletakkan alamat lain? Ini kerana Kampung Selamat memang dikenali ramai dengan kawasan penternakan babi yang sangat besar.

Jika dilihat begini, bagaimana kilang ini berjaya mendapat lesen?
Alamat yang tertera pada bungkusan tidak sama dengan alamat kilang Bihun Beras Indah bagi tujuan menutup atau mengaburi pengguna

Yang menjadi tanda tanya, bagaimana Kilang Bihun Beras Indah Sdn. Bhd. ini boleh mendapat kelulusan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) memandangkan pusat ternakan babi ini telah wujud lebih dari 10 tahun dan atas alasan apa kilang Bihun Beras Indah ini dibenarkan beroperasi? Adakah mereka telah disuap atau disogok? Ataupun dengan kata lain rasuah di bawah meja? Tidak pelikkah anda bagaimana mereka boleh membuka kilang tersebut dan bertahan hingga ke hari ini? Mustahil sama sekali jikalau kita fikir dengan kepala otak kita sendiri. Tidak logik!!!!!!

Malahan, menurut sumber yang diperolehi, kira-kira 2 tahun lepas iaitu dalam tahun 2005 pihak Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna - P.Pinang, Jabatan Kesihatan Negeri P.Pinang dan Majlis Agama Negeri P.Pinang pernah membuat serbuan terhadap kilang bihun Beras Indah tersebut. Malangnya sehingga kini kilang ini masih mampu beroperasi seperti biasa. Mengapa keadaan ini terjadi? Perlukah mereka diserang beribu kali baru boleh ditutup atau kerajaan kita terlalu lembut dan kalah dengan sebuah kilang bihun?!!

Penipuan seterusnya, kilang ini juga mengeluarkan produk bihun dan laksa yang berjenama CAP CILI, CAP KETUPAT dan CAP LANGSAT untuk dua pelanggan tetap beliau iaitu:-

KIM LOONG HUAT SDN. BHD.
yang beralamat No.3565, Jinjang Utara, 52000 K.L

danZAKARIA DAN ANAK-ANAK SDN. BHD.
yang beralamat No. 22,24,26,
Tingkat Perusahaan Utama 1,
Taman Perindustrian Bukit Tengah, 14000
Bukit Mertajam.


Kilang Bihun Beras Indah Sdn Bhd masih mengeluarkan bihun di bawah nama Zakaria Dan Anak Anak Sdn Bhd, iaitu Cap Langsat, meskipun sudah sekian lama syarikat ini tidak lagi beroperasi.

Jika diteliti, kedua- dua produk ini juga mempunyai tanda “halal” dalam tulisan jawi dan rumi.

Dimanakah kuasa yang dapat menghalang perbuatan ini!!! JAKIM ?? KPDNHEP ?? ataupun MPSB itu sendiri.

Kerajaan wajib menguatkuasakan undang-undang yang lebih tegas serta memastikan bahawa sebarang penggunaan Tanda, Logo, Cop mahu pun perkataan rumi atau jawi yang memberi maksud Suci, Bersih, Makanan orang Islam atau Ditanggung Halal yang tidak diluluskan oleh pihak JAKIM wajib dikenakan tindakan mahkamah. Jika tidak dikawal dan masih berterusan ia akan memberi kesan negatif kepada Negara Malaysia memandangkan Negara kita merupakan Negara Islam dan pengeluar produk HALAL di dalam dan di luar Negara.Lakaran kasar kawasan kilang BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD.Gambar hadapan KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD.KILANG BIHUN BERAS INDAH SDN. BHD.


Pandangan tepi kanan kilang BIHUN BERAS INDAH – betapa luas dan besarnya kilang ini


Ladang kelapa sawit yang berjiran sebelah dengan kilang BIHUN BERAS INDAH dan kandang penternakan babiPandangan 2D dari jalan utamaDibelakang semak kira-kira 30m ini terdapat kandang babiBetapa kotornya kilang BIHUN BERAS INDAHParit menjadi tempat perkongsian sisa kumbahan babi dan bihun

Saluran paip air

Pandangan dari hadapan dan papan tanda Kilang Bihun Beras Indah Sdn. Bhd

Bukti kewujudan kilang :
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM)

WALLAHUALAM..FIKIR2KAN LA BERSAMA

|
This entry was posted on 11:30 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

17 comments:

On January 24, 2010 at 5:43 AM , fq said...

ishhhhh...
kotor nyee...
pelik betl skrng...
nak mkn ap2 pn jd tkot da...

 
On January 24, 2010 at 6:13 AM , Hamiza said...

Salam fq..

tu la kn..awasi selalu makanan yg kita ambil..
thanks fq sudi dtg,baca n komen eh..

 
On January 24, 2010 at 6:44 AM , Anonymous said...

salam.
maaf. bukan nak burukkan perusahaan org Penang,
tapi saya mmg dah stop beli food originating from Penang (except Muslim punya)...

terlalu byk report dah. this is latest one...

nocfeds

 
On January 24, 2010 at 7:19 AM , yus said...

memang skarang klu kita leka skit memang buruk padahnya.. tp yg berkuasa mesti pantau sehabis-habisan...( ada masa komen kt blog yus juga.. nak minta pandangan serta pendapat).... lalalala

 
On January 24, 2010 at 7:55 AM , Hamiza said...

Salam en nocfeds..

Bagus la kerana begitu berhati2..

 
On January 24, 2010 at 8:10 AM , Hamiza said...

Salam yus..

Thanks sudi sggh n komen2..insyaallah ada free nnti sy jgok blog yus eh n komen2 kt sana..

 
On January 24, 2010 at 11:47 PM , SyaffeQ said...

Terima kasih kerana sudi berkongsikan hal2 seperti ini..

 
On January 24, 2010 at 11:58 PM , Hamiza said...

Salam syaffeq..

terima kasih juga kepada syaffeq kerana sudi membaca..sila kongsikan pula dgn teman2 awk yer..wassalam

 
On January 26, 2010 at 5:47 AM , Ramli MY said...

salam.
kalau makanan dah tak halal..kotor..
camne hati kita..amalan kita..
boikot..boikot..
tq sbb sebarkan maklumat nie..utk kami org2 di Johor nie..

wasalam

 
On January 26, 2010 at 7:33 AM , Hamiza said...

Wkslm abg ramli..

Thanks sudi sggh n komen2 kt blog adik yer..artikel2 yg abg kirim akan adik letakkn disini juga nnti..insyaallah..thanks sgt2 k..

wassalam..

 
On January 27, 2010 at 11:02 AM , CdiQ™ said...

salam dari sahabat blogger,
izinkan saya post article ni ke forum ye... em besok kot sebab skang ni dah malam... jgn terperanjat ye kalau tiba2 traffic blog nih naik mendadak.... :P

 
On January 27, 2010 at 7:18 PM , Hamiza said...

wkslm CdiQ..thanks sgt sudi dtg n nk post artikel ni ke forum..terima kasih sgt n izin sgt2..ambik la mana2 yg berkenan..sama2 kita berkongsi maklumat dialu2kan..

Traffic naik..hmmmmm mekasih2 sgt2...hehe

 
On January 13, 2013 at 10:21 AM , Anonymous said...

kami keluarga PAK.BENI mengucapkan banyak terima kasih kepada EYANG BEROTO bahwa angka gaib yang di berikan kemarin,alhamdulillah benar2 tembus dan terbukti,berkat bantuan EYANG BROTO kami bisah melunasin hutan2 keluarga kami bahkan bisah bukah usuha!!!! sudah banyak dukun atau peramal yang saya mintai angka tidak ada satupun yang berhasil cuman EYANG BROTO yang berhasil jika teman2 butuh angka gaib 2d.3d.4d,hubungi EYANG BROTO di nomor: ( 0_8_5_2_9_1_9_9_2_7_6_7 sekaran buktikan sendiri soobat.terima kasih

 
On January 20, 2013 at 6:09 PM , Anonymous said...

emangnya anda tahu betul tha kalau bihun itu haram????

 
On February 6, 2013 at 5:58 AM , Anonymous said...

thanx for sharing :)

 
On May 7, 2013 at 7:59 PM , jelita said...

terus begaimana donk untuk mengatasi semua ini , setidak nya produk haram ini sudah tersebar kemana1.

 
On March 13, 2015 at 6:46 AM , sherlina said...

www.indobet77.com

Master Agen Bola , Casino , Tangkas , Togel Terbesar
dan Terpercaya Pilihan Para Bettor

Promo Terbaru :
- Bonus  10% New Member Sportsbook
- Bonus 5% New Member Casino Online
- Bonus 10% Setiap Hari Bola Tangkas
- CASHBACK untuk Member
- BONUS REFERRAL 5% + 1% Seumur Hidup

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : indobet77_sb2@yahoo.com
- EMAIL : indobet77@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7238
- WECHAT : indobet77
- SMS CENTER : +63 905 213 7238
- PIN BB : 2B65A547 / 24CC5D0F

Salam Admin ,
http://indobet77.com/