PENTING UTK SEMUA MENGENAI (HIV)..
6:50 PM | Author: Hamiza


SALAM....berwaspada!!!!!


Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. ..

Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati ... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.

1)Di kawasan pantai..
Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2)Di kawasan permainan kanak-kanak...
Satu lagi kawasan pilihan penagih.Terdapat kes di Australia dimana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur &kemudiannya didapati HIV positif.

3)Di panggung wayang...
Sila pastikan kerusi yg anda duduki.Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk.Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .

4)Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman... jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.


5)Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di tempat lain.


Ini adalah nyawa anda. Sila kongsikan maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja..

kes ini mungkin belum berlaku di malaysia,tetapi kita harus berhati-hati dan ambil iktibar dari perkara ini..

Peringatan ikhlas dr..

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & HeadDept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan , MALAYSIA .

WALLAHUALAM..
|
This entry was posted on 6:50 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: