Assalamualaikum wbth..

AWAS KWN2....

Hari ni saya terima satu email dari seorang sahabat pena..rasa menarik sgt saya
nak share ngan anda semua sebab perkara ni melibatkan pemakanan kita..mungkin
kita x sedar atau x perasan atau pun mungkin kita terlepas pandang perkara ni..

Sama-sama kita kongsikan kemudian kita muhasabah diri atau pun kita ingat balik..
pernah tak kita membeli atau pun termakan sebelum ini..Selepas ni sama-sama lah kita
berhati-hati..kerana makanan akan jadi darah daging kita..sama-sama ambil iktibar..

Assalamualaikum,
Terima kasih kerana forwardkan email ni, setelah membaca mesej ini, isteri terus ke
peti sejuk mengambil bungkusan chesdale yang kami beli,
To our surprise its contain 'rennet'
eventhough it was marked halal by NZ Islamic Processed Food
Management..Entah berapa
banyak babi telah kami makan... astaghfirullahal'adzim. .

Saya attach imej pembungkus nya untuk makluman semua, sesiapa yang ada cara sila

panjangkan maklumat ini kepada pihak berwajib.

Terima Kasih..

Email #1

Sharing info on CHEESE which is used most in our local food operators & bakery (melalui

Ceramah Ust Badrul Amin) last Sunday @ UIA :

Susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu & khinzir) utk

membolehkan ianya 'beku' - separa 'beku' dipanggil keju manakala 'beku' jadi 'whey powder'.

Both ingredients are used widely in our daily food intake - pizza(s), cheese cakes, tart cheese or

anything with cheese, cookies etc.

The big Q - even if bahan dari perut 'lembu' being used to make the cheese - how do we know

'lembu' tu disembelih mengikut syariah Islam? How do we know the same 'lembu' being used in

our food intake?

Unless, we (muslim) produced our own cheese - is there any in our local market? Pls share.

Conclusion - even tho memang payah, cuz kena explain panjang-lebar ngan my kids, InsyaAllah,

Pizza Hut, Domino, anything contains CHEESE - gonna be NO NO from now on.This is not

boikot but - menjaga akidah kita, semampu kita, within our control/power kerana ALLAH melalui

penjagaan makanan kita yg akan menjadi darah daging.

Email #2

Talking about cheese, as said by ustaz, memang betullah untuk bekukan cheese tu, they need

bahan dari perut khinzir atau lembu. Masa di States dulu, I studied Human Nutrition and my Jewish

Prof. memang every now and then masa tu kept reminding me to check cheese yang I beli untuk

class commercial food production, cos dia jewish pun tak makan khinzir, I mesti pastikan dari

ingredients cheese tu yg bahan pembekunya must be pepsinogen [lembu] dan bukan

rennet[khinzir] . Kalau di States, 70% cheese guna rennet ( ni masa I check dulu, hundred years

ago, hehe, taulah skarang).

WALLAHUALAM...


|
This entry was posted on 4:27 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On December 19, 2010 at 1:37 AM , Anonymous said...

As Salam,
Rennet bukan hanya diperolehi dari babi(khinzir) tetapi juga dari pokok artichoke. (Diimpot dr Belanda). Oleh iturennet yang mana mereka gunakan untuk menghasilkan keju perlu kita kenalpasti dulu sebelum guna. Itu la yang menjadi masalah kan? Sekarang ini kita ada keju buatan Malaysia. Sila cari di Langkawi. Dengar cerita dah buka ladang besar dah sekarang ni... sokonglah barangan buatan Malaysia.....pasti halal dan toyib.......demi Islam tercinta