SALAM.....
5:46 AM | Author: Hamiza
SEKADAR PERINGATAN SEMULA UNTUK SEMUA UMAT ISLAM.....

Sunnah Rasulallah s.a.w. dalam bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"......

1) Beri salam - assalamualaikum" Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"......

2) Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada PULAN ye" contoh lerr...

3)Bukannya : "Kirim salam kat PULAN ye" Dan bukannya "Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan! Semoga ada manfaat.

4)"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot" Maksud singkatan " A'kum" Untuk renungan bersama : Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.

5) Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email.

6)Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

7) Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

WALLAHUALAM.........
|
This entry was posted on 5:46 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On August 2, 2009 at 7:14 PM , zek said...

mmm..walaupun benda nampak remeh tapi memberi makna yg amat berbeza..biasanya kita jarang ambil peduli tentang benda2..pakai hentam jer..tambah pulak ayat2 suci Al-Quran yg di buat Khat tu, entah betul ntah tidak, terus di beli dan di gantung dlm rumah..Masya-Allah..
xtau lah apa yg kita baca tu betul ke tidak, bertanya la dan selidik dahulu..

 
On August 4, 2009 at 4:19 AM , Hamiza said...

setuju sgt zek..
jadilah pengguna yg bijak..