ISU HARAM LAGI...
4:04 AM | Author: Hamiza


Assalamualaikum wrbth....

Just nak sharing satu cerita ngan anda semua dari seorang kawan.Kawan ni kawan saya semasa kami sama2 menuntut di mesir dulu.Lama betul kami x jumpa..banyak perkara yang kami bualkan termasuk perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya ni pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan----di unit serbuan.

Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni…Nau'zubillah...Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap…ermmm ..

Ceritanya macam nie:-

Jab-----tempat abang ipar kawan saya kejer ni pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau anda penggemar sardin cuba cium kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan…nak tahu apa recipenye…

kalau x percaya terpulang lah…..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 anda semua dapat x jawapannya….kilang tu telah mencampur
kan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu..



Itulah yg dilihat sendiri oleh pegawai yang membuat serbuan tu jumpa,
tapi amat sadis sekali bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ..anda tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer…’

'AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat apa2 kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..

Dan lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….anda semua nak tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging cacing?????...mesti antara kita semua selalu minum milo kan..lebih2 lagi adik2 or anak2 kita..memang
suka sangat milo ni kan..



Yes..daging cacing telah di campur dalam serbuk milo…..Jika anda yg penggemar milo,cuba sesekali cium milo yg anda beli,kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau anda nak lagi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…

Tapi kadang2 kita tak boleh nak percaya sgt benda ni..mybe dia berminyak campuran dia majrin mcm serbuk kopi..saya pernah tengok sendiri pembuat serbuk kopi, mereka mencampurkan kopi tu dgn sedikit majrin bagi melemakkan rasa kopi tu..

Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg
bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia…

wallahhualam…

Dan lagi satu kod no yg pernah saya tulis di artikel yang lalu tu, jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam purse…memang leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kitalah salah satu nya jaminan…

Kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada saudara2 islam saya sahaja.. samaada nak percaya atau tidak terpulang
lah…

kalau anda rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau anda memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..kalau x silap saya dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex dah ada ker belum,dn apa jenama ikan sardin tu...

Rasanya memang kurang sedap tp yg penting halal…kalau nak sedap letak
lah daging katak..huhuhu..milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang….

Untuk makluman anda semua yg beragama Islam, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tapi lebih kepada peringatan... terpulang kepada anda untuk menerima atau tidak…

Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….


wallahhualam…
|
This entry was posted on 4:04 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

28 comments:

On January 19, 2010 at 5:23 AM , Jawa a.k.a USERMODE said...

urgh.... thanks for the info ye. isk... perlukan pengesahan rasmi nih.

ape aje,... kalau betul memang itu yang terjadi di sebaliknya, jabatan "ape tuh" yang telah membuat serbuan tapi merahsiakan kes just kerana akan merugikan "orang besar" ?.... dan membiarkan muslim dan muslimah lain menanggung?

adakah mereka2 nih sanggup bertanggungjawab di akhirat nanti HANYA kerana "orang besar" itu tak rugi? Nauzubillah....

jika memang benar ianya berlaku, then war2kan kepada semua orang dengan cara rasmi (seperti gula2 susu cap rabbit tuh). saya kurang pasti untuk cacing, tapi katak still makhluk dua alam. jabatan tersebut perlu bertanggungjawab sebagai seorang Muslim, bukan sebagai pencacai "orang besar". psht..~!

 
On January 19, 2010 at 5:34 AM , Hamiza said...

Salam en Jawa..

Zaman skrg ni kalau pasal duit semua org gelap mata..isu halal haram belakang kira..tanggungjawab akhirat belakang cerita janji hidup kt dunia ni mewah..

Ni semua org atas punya kejer..kita org bawahan ni x dpt nk kata apa lah..abang ipar kawan ni pun dh ambil keputusan bersara awal kerana x sanggup nk bersubahat sama..

wallahualam..

 
On January 19, 2010 at 5:48 AM , Jawa a.k.a USERMODE said...

yup. unfortunately.... itu yang berlaku. tapi bagi saya, tanpa sebarang pengesahan yang sahih, saya masih tak mempercayainya juge. minta maaf lah ye. no offense, sebab bagi saya penyataan tanpa bukti lebih kurang fitnah juge. but really ye kak miza, no offense.

this is a good info, harap2 kalau memang betul...then kami muslim dan muslimah lain menantikan juge pengesahan rasmi dan dengan serta merta kami memboikot terus.

p/s: alhamdulillah... syukron bagi pihak abg ipar kawan kamu :)

 
On January 19, 2010 at 6:46 AM , Hamiza said...

Betul tu en jawa..sy sendiri tgh selidik kebenaran isu ni dgn jabatan agama islam..pehak jakim tp tu la,kdg2 pehak2 ni pun ssh nk beri kerjasama..
So lambat la perosesnya..

wallahualam

 
On January 19, 2010 at 8:23 PM , Anonymous said...

terima kasih Hamiza for the info.
there are always 2-way in perspectives, that we muslim should look into whenever an issue is brought to your knowledge.

sentiasalah berlapang dada..

for more updates of halal/haram issues and muslim/Islam affairs, pls visit:

http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/news.php

wassalam.

nocfeds

 
On January 19, 2010 at 10:33 PM , Hamiza said...

salam..thanks
Pada saper2 yg rasa ragu2 sila rujuk ke muslimconsumer yg tertera diats yer..

thanks mr.nocfeds atas maklumat n kerjasama anda..

wassalam

 
On January 20, 2010 at 8:01 PM , narti said...

astaghfirullah haladziim...

 
On January 20, 2010 at 8:30 PM , Hamiza said...

salam narti..thanks 4 coming..

 
On January 20, 2010 at 10:27 PM , Anonymous said...

Hamiza,
get well soon!
Allahumma yashfiiha..

Wassalam.

 
On January 21, 2010 at 4:49 PM , CdiQ™ said...

alamak loya tekak.... thanks 4 the info.....

 
On January 21, 2010 at 9:55 PM , Hamiza said...

salam cdiq..thanks 4 coming

 
On January 21, 2010 at 11:41 PM , Ir. hydir said...

semua dah tercemar dan diragui kehalalannya
ntah mcm mana nak cari mknn yg bersih dan halal skrg ni ..

try guna produk HPA .. :)

 
On January 21, 2010 at 11:46 PM , Aie Seifer said...

mekasih tuk info..sgt2 bergune..

 
On January 22, 2010 at 12:25 AM , Hamiza said...

Salam en Ir.hydir dn en Aie..

Thanks 4 coming...terima kasih sgt beri sokongan..

 
On January 22, 2010 at 2:09 AM , Pisyek said...

o... bgs3... baru pisyek tau... =)

nice sharing...

 
On January 22, 2010 at 2:49 AM , sharing said...

Thanks visit blog on me

 
On January 22, 2010 at 4:34 AM , Hamiza said...

salam en Pisyek n sharing..

thanks 4 coming..dtg la selalu

 
On January 22, 2010 at 6:07 AM , s'din said...

Produk Yang lain kita tak tahu lagi macamana, tapi mungkin mungkin boleh rujuk"BUKU HALAL HARAM-Persatuan Pengguna Pulau Pinang"

 
On January 22, 2010 at 7:40 AM , Hamiza said...

salam s'din..betul tu..

 
On January 22, 2010 at 9:20 AM , Amalina E Azmi said...

alhamdulillah. thanks for the info. sy pon pernah juga dgr cerita ni..nasib baik sy bkn penggemar sardin..hehe

ada lg satu kod yg mengandungi whey powder. kalau x slh sy E411 (tlg betolkan kalau slh). Whey powder diperoleh dr susu lembu. protein dr susu lembu utk pembuatan cheese tlh diasingkan (pengentalan) maka terhasillah whey powder. tapi. kalau dtgnya dr sumber binatang yg halal eg lembu, alhamdulillah. if dtg dr yg haram tu...hehe abeh la kite..whey powder ni kebanyakannya dlm chocolate..so hati2 la kwn2 :)

sbb selalunya dkt packaging tu hanya tulis whey powder. x tahu dr binatang mana. sbb whey boleh je dihasilkan dr haiwan yg bersusu selain dr lembu. dlm erti kata lain, mamalia. if ragu2, baik jgn mkn langsung. unless dia ada bg tahu dr lembu, so that is much better.

p/s: kalau salah, tolong betulkan ye.
:)

 
On January 22, 2010 at 4:03 PM , Jalani hidup apa adanya said...

ya kalo tidak tahu sih tidak apapapa tapi kalo sudah tau ya harus hati-hati ya sahabat

 
On January 22, 2010 at 4:06 PM , Hamiza said...

Salam Amalina..thanks sudi dtg dn komen2 kt sini..mybe amalina x baca artikel sy yg lalu mengenai chese..but tq becoz dh share info ni utk pengetahuan kita bersama..wassalam

 
On January 22, 2010 at 4:08 PM , Hamiza said...

Betul tu..

Apapun kita harus sering hati2 disetiap pemakanan kita..

 
On January 22, 2010 at 4:56 PM , mizara said...

eiii..tetiba loya plak tekak nih

 
On January 22, 2010 at 8:36 PM , Hamiza said...

salam..hye mizara..
Slmt dtg n tq sbb sudi baca n komen..

Byk benda lagi awk mgkin x tau..kalau tau bkn setakat loya jer..terus muntah kot..hehe
apapun hati2 memilih makanan sbb makanan la jd darah daging kita..wallahualam

 
On January 22, 2010 at 10:58 PM , nurasyikin.mokhtar a.k.a ieykin baik said...

bab cacing paling x boleh tahan..katak okey lagi kot..hehehe

 
On January 22, 2010 at 11:55 PM , Hamiza said...

salam nurasyikin..thanks sgt sudi sggh n komen..emm..pernah mkn katak ker..huhu

 
On February 7, 2010 at 8:38 AM , Anonymous said...

tak ada pengesahan tak boleh cereto wooo...boleh kena sue kalau salah...sama lah mcm kita tak boleh percaya seratus peratus gossip (cereta orang mengumpat) berdosa menyampaikan cereta yang tak sah, nauzubillah!